Počet zobrazení stránky

úterý 8. března 2016

Jak tu pomoc potřeboval někdo úplně jiný...

Znáte to, když řešíte nějaký problém týkající se vašich dětí? Pošlou Vás s tím "problémem" ke specialistovi, ten se na dítě podívá a má za 5 minut jasno? Vy mu jakožto nespecialista naprosto důvěřujete a pak, když "problém" po čase nejeví známky zlepšení a pouze stagnuje, začnete hledat, studovat, googlovat, radit se v diskuzních fórech a najednou máte milion různých názorů..? Instinktivně věříte tomu jednomu z mnoha, ale nevíte, protože Vám doktor a spousta moudrých článků radí něco úplně jiného?

V sobotu v noci jsem takhle narazila na blog Matyáše Kozmy a jeho článku o tom, jak zapomínáme používat svoje nohy . Ten mě dost hodně podpořil v tom, co jsem podvědomě tak nějak tušila, ale nevěděla jsem jak na to a hlavně, strach, že něco uděláte blbě a vaše drobě na ty vaše chyby bude celý život doplácet v podobě plochých nohou, bolestí zad a špatného držení těla, mě držely zpátky... A tak jsem Matyášovi napsala a k mému velkému překvapení jsme se domluvili na tom, že se za dva dny uvidíme a pak uvidíme.

Je to dvě hodiny, co od nás odešel a já pořád přemýšlím, jak vám předat tu zkušenost a hlavně pozitivní pocit, co tady po něm zůstali..
Matyáše jsem oslovila hlavně kvůli Tondovi, protože mu ortoped diagnostikoval silně plochou nohu, kvůli které se mu v důsledku vtáčí kolena atd., atd..prostě dle Dr. katastrofa, boty i vložky na míru a bez těch by neměl snad ani spát. 
Než si Matyáš sundal bundu a já mu natočila vodu, prohlásil, že Tonda je naprosto v pohodě a pomoct potřebuju hlavně já......No, ne že bych ze sebe byla překvapená, ale Tonda? V pohodě?
Během chvilky nás měl přečtené. Pepina naprosto ukázkově pohyblivá, používá svoje tělo přesně tak jak má. A Tonda taky! Ještě není "zkažený" a nemá zakrnělé ty přirozené pohyby, které my dospělí dávno zapomněli. Klenba se zase zvedne, jen si prostě budeme víc hrát naboso a pořídíme správné boty. 

Ten kluk mě strašně uklidnil.. Jen Toníka pozoroval a upozorňoval mě na to, co dělá dobře a jak se při určitých pohybebech mění postavení nohou a celého těla. Cvičili jsme spolu úplně přirozené věci a Tonda najednou nepropínal kolena a opíral se o palec. Protože byl bosky a noha na to měla prostor. Najednou to prostě šlo.

 Co nešlo, jsem byla já...:) Některé cviky, které byly pro Toníka hrou, byly pro mě naopak nadlidským úkolem. Cítila jsem jak se mi napíná klenba, jak mě bolí svaly kolem kolenou, lýtka, bedra a hlavně břicho. Bože, je ze mě totální looser! Je docela vtipné zjistit, že prostě nedokážete něco, co je pro dětské tělo naprosto přirozené a vy jste si toho prostě nevšimli. Máme se od nich co učit. Jenže ono je to tělo fakt dobrá věc a dá se ho zase všechno naučit! Jsem moc zvědavá, co mě zítra nebude bolet..Naučila jsem se dneska pár úplně primitivních cviků, které mi daly zabrat jak...No takhle jsem byla před cizím chlapem zapocená....nikdy...! 

Tohle byly nejlíp investované peníze za poslední dobu a pokud máte problémy nejen s plochýma nohama, ale hlavně s bolestma zad, držením těla a vůbec s pohybovým aparátem, tenhle kluk je pro Vás jasná volba. Je toho totiž strašně moc, co se dozvíte a hlavně, se o svém těle strašně moc naučíte.  Pro mě byl dnešek plný milých překvapení a hlavně uklidnění. A to se počítá:)!

A ještě pro upřesnění, ne všechny barefoot boty, které se jako barefoot boty označují, tímto typem obuvi opravdu jsou! Musí mít maximálně ohebnou a tenkou podrážku, aby chodidlo dostávalo impulsy k tomu, aby používalo všechny svaly a úpony, které má. A taky maximální prostor pro prsty. Logicky se tedy špička nesmí zužovat. I já jsem byla vyvedena z omylu, že barefootky doma pro děti mám..:) Docela mě rozesmála historka, když si kupoval svoje první barefoot boty a místo velikosti 42, se kterou do obchodu přišel, odcházel s velikostí 46 :) To znamená, že já budu mít pravděpodobně 43..Inu popelka!! ..Chodidla potřebujou místo. A to hlavně prsty a palce. A já to místo chci. Hlavně pro své děti :)

P.S. o cvicích pro dospělé příště, musím to vstřebat :))

                                                  Výchozí stav (kolena u sebe, nohy do x)
                     
                                                          Vystrčené břicho, proplé nohy..


                       Pak si jenom hrál..Sundala jsem mu papuče..A ty chodidla jsou naprosto v pořádku!

Takhle je to ono :) Sám od sebe se prostě postavil dobře. Kolínka v neproplá, opřený o palce!

                           Jednoduché cvíčo "klepej palcem do podlahy" ale není to prča :)
                                              Zajišťuje správné postavení nohou a kolen
                            Jak cvičit? Sednout na paty a propnout špičky. A několikrát za sebou!



 Tohle je přirozené postavení kolen. Neměly by se propínat, jinak vystrčíte břicho a prohnete v          bedrech

                                        Pepina se mezi tím "koupaua!" v kinetickém písku..:))
                                                             A takhle to dopadlo :)

3 komentáře:

  1. Můj syn má ten samý problém, jsou mu tři roky a cvičíme...tedy něco trochu jiného. Ale zkusím s ním zacvičit i vaše cviky. Máte tip na dobré bf boty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dneska jsme jim poridili Kidofit a naprosta spokojenost. Podivat se muzete tady https://www.facebook.com/katerina.gletnikova

      Vymazat
    2. Ja si dovolim dat sem odkaz na seznam bf bot podle velikosti: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/02/boty-podle-velikosti.html
      Vybirejte nejenom podle delky chodidla, ale i podle sirky (viz odkaz na konci clanku, kde si muzete vypocitat, jak moc je noha siroka). Najdete tam i clanek, jak zmerit vysku nartu.

      Vymazat